Kazna za talijanske krivolovce 500.000 kuna, pronađena riba i mreže s brodova se prodaju

SeTalijanski ribarinka Acalinović, sutkinja Prekršajnog suda u Visu, nakon završenog postupka kaznila je u srijedu navečer zapovjednike talijanskih ribarica Andrea Cesarano i Nuova Giovanna iz Manfredonie, Michelea Di Candia i Nicolu Castigliega novčanim kaznama po 56.700 kuna, a četvoricu preostalih članova posade (po dvojicu sa svake ribarice) novčanim kaznama od 6.700, odnosno 5.700, kuna zbog obavljanja gospodarskog ribolova pridnenom mrežom koćom bez propisane povlastice u ribolovnom moru RH, te nezakonitog boravka u Republici Hrvatskoj. Talijanskim ribarima izrečena je i zaštitna mjera protjerivanja s područja Hrvatske u trajanju od jedne godine.Na obje ribarice zatečeno je ukupno 707 kilograma miješane ribe koja će biti prodana poduzeću za trgovinu i transport ribe Conger d.o.o iz Komiže, a novac od prodaje bit će uplaćen u državni proračun.
Temeljem Zakona o morskom ribarstvu i Pravilnika o kriterijima za utvrđivanje šteta počinjenim ribama i drugim morskim organizmima, zapovjednici talijanskih ribarica dužni su nadoknaditi štetu za ulovljenu ribu u ukupnom iznosu od 341.790 kuna.

Na ribaricama je također oduzet i ribarski alat (dvije pridnene povlačne mreže koće) koji će se po pravomoćnosti presude prodati putem nadležne Porezne uprave-odjela za ovrhe, a ostvareni prihod pripast će državnom proračunu.

Podsjećamo, talijanske ribarice zatečene su u koćarenju od strane posade policijskog broda sv. Mihovil u utorak ujutro u 07.10 sati, Andrea Cesarano na udaljenosti 11,8 NM od otočića Galijula, odnosno 0,2 NM unutar teritorijalnog i ribolovnog mora RH, a Nuova Giovanna na udaljenosti 11,6 NM od otoka Palagruža Mala, tj. 0,4 NM unutar granica teritorijalnog i ribolovnog mora RH.

Bogoljub Mitraković/Epeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*