Pred gašenjem najveća viška poljodjelska tvrtka

Bucan

Premda je pri pokretanju stečajnog postupka u viškom “Vinogradaru” d.d. u ožujku 2002. stečajni upravitelj Ivo Bućan optimistično tvrdio da sve ipak nije tako crno, danas, nešto više od sedam i pol godina poslije, čini se ipak da je ova najveća poljodjelska tvrtka na Visu korak do likvidacije. Od 36 tada uposlenih, ostalo ih je tek petero kako bi održavali pogon.

– Predao sam sudu prijedlog za sazivanje Skupštine vjerovnika, nadam se da će se održati do kraja godine, gdje se svi trebamo jasno odrediti o daljnjem tijeku stečajnog postupka, ili ključ u bravu. Znam da na Visu ima i onih koje veseli što bi “Vinogradar” mogao propasti, ali ne shvaćaju da dogodine neće imati kome prodati svoje grožđe – kaže nam Bućan.

Uz probleme plasmana vina, naplate potraživanja, starih nasada vinove loze, dotrajale zgrade vinarije te loše ovogodišnje berbe, prema Bućanu, glavni krivac za iznimno tešku situaciju u “Vinogradaru” je državna administracija.

– Sjećam se, i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, i bivši predsjednik Vlade Ivo Sanader, na brojnim su sastancima u Splitu, vezanim ne samo uz probleme “Vinogradara”, nego i “Imote”, “Dalmacijavina” i drugih, govorili: ‘Riješit ćemo to, riješit ćemo’, ali kada bi otišli, bilo bi “uija vuk magare”, zaboravljali bi na svoja obećanja.

Todorić ponudio formulu za spas ‘Vinogradara’

– Razgovarao sam još 2003. o “Vinogradaru” i s premijerom Ivicom Račanom kada je boravio na Visu, predloživši mu da država Gradu Visu ustupi svoja potraživanja, kako bismo zajedno potražili strateškog partnera za spas “Vinogradara”.

Dogovoreno je da tadašnji gradonačelnik Visa Šime Zubčić o tome pošalje službeno pismo premijeru, na kraju sam pismo napisao ja, ali to pismo Zubčić, nažalost, nikada nije poslao. Ne znam zbog čega, nisu ga poslali ni gradonačelnici poslije njega, Acalinović i Damjanović, radije su išli dijeliti zemlju onima koji su rasprodali svoju.

– Imamo određene količine vina, čijom bismo prodajom isplatili zaostale plaće i naknade sezoncima i kooperantima, međutim, postoji problem prodaje i naplate vina. Vlasnik “Agrokora” Ivica Todorić pomogao nam je prošle godine otkupivši naše zalihe vina, čime smo podmirili dio obveza. Krajem kolovoza ove godine gradonačelnik Radica, predstavnik Sindikata i ja s Todorićem smo obavili određene razgovore i pregovarali o otkupu vina.

Jasno nam je dao do znanja da je zainteresiran za “Vinogradar”, prvenstveno radi plavca, ali da ne želi ulaziti u probleme. Todorić je Višanima kazao: – Ako država hoće, ako Grad Vis hoće, mi ćemo doći. Ako treba, cijelu ću vinariju dati Gradu Visu, samo neka mi omoguće 50-60 hektara zemljišta za sadnju plavca i odgovarajući prostor za izgradnju moderne vinarije, gdje bi sutra dolazili i turisti.

– To je dobro rješenje i za Grad i otok Vis u cjelini. Na taj bi način bio osiguran plasman, ne samo vina, nego i maslina, limuna i drugih viških proizvoda. Gradonačelnik Radica s time se načelno složio, ali budući da je država najveći vjerovnik, čekat ćemo Skupštinu vjerovnika – rekao nam je Bućan.

Bogoljub Mitraković/epeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*