Vis: Leo Lemešić pobjednik osme regate Sv. Nikole

Leo LemKomižaešić (Bare, JK Labud) pobjednik je osme po redu regate Sv. Nikola za samce koju je organizirao JK Mornar iz Splita uz pomoć grada Komiže.

U četvrtak u 10 sati ispred splitske luke startalo je sedam krstaša na skraćenoj ruti dugoj 86 nautičkih milja. Dan prije starta, zbog najave lošeg vremena, regatni je odbor iz sigurnosnih razloga najavljenu rutu Split-Blitvenica-Palagruža-Komiža u duljini od 160 NM promijenio i skratio na 87 NM, te se jedrilo na novoj ruti Split – Blitvenica – Barjaci (vanjska strana otoka) – Komiža.

Zanimljivo je da je zbog nepovoljnih meteo uvjeta, od dosad osam održanih regata, samo na dvije jedreno na punoj ruti, preko Palagruže.

– Kao i proteklih godina regata je počela s malo vjetra, vedro, prekrasno vrijeme, bio sam u kratkim rukavima prva 3-4 sata. Teško je bilo procijeniti odakle će zapuhati, imao sam sreću što sam se u pravo vrijeme našao na pravom mjestu, vjetar me je povukao naprijed, mene i Igora Piacuna, a poslije smo obojica nastavili unutarnjom stranom zaljeva, uz obalu. Kod Blitvenice smo stvorili još veću prednost, kasnije, prema Visu trebalo je brzo mijenjati smjer jer je vjetar bio vrlo nepredvidljiv, rekao nam je na cilju u Komiži Leo Lemešić.

Iako je Igor Piacun (Frigorifiko, JK Labud) prvi stigao na cilj, jučer (petak) ujutro u 5.56 sati, pobjednik regate je Lemešić koji je u komišku luku uplovio u 6.30 sati.

– Kako ja imam malo kraći brod Igor mi je davao oko 2 sata prednosti, znači, hendikepa. Tijekom cijele regate bili smo jako blizu, nakon prve trećine Igor me je pretekao, ali ipak nije uspio napraviti dovoljno veliku razliku. Ja sam pokušavao ispratiti njegove manevre i ostati mu blizu, ustvari bila je to igra između nas dvojice, makar se u jednom trenutku između nas pojavio još jedan brod sa skiperom Sandijem Lulićem (Charybdis,JK Mornar), međutim jedan ga je zakašnjeli manevar ostavio u suprotnoj strani, pa je na cilj stigao četvrti. I na kraju, sve je ispalo dobro za mene jer Igoru Piacunu nije bila dovoljna prednost na cilju od pola sata za konačnu pobjedu.

– Nije nas bilo u velikom broju, ali ipak dovoljno da regata traje i dalje. Falili su nam Darko Prižmić (pobjednik u 5 od sedam regata Sv. Nikola za samce) i Miljenko Nikolić (jedan od idejnih začetnika regate), no jedrili smo i bez njih. Bilo je jako naporno, puhali su svi vjetrovi, zadovoljan sam, na ovu regatu ideš kako bi je proživio, a da pri tome na napraviš štetu ni sebi ni brodu, kaže Igor Picun.

Peti na cilj stigao je Tone Vidmar (Nagual, JK Reful), šesti je bio Marko Majica (Hvar, JK Zenta).

Tijekom regate Goran Martinović (Meridijan.hr, JK Labud) prijavio je kvar autopilota, ali je ipak stigao na cilj kao treći, pobjednik Leo Lemešić je također dio regate odjedrio bez autopilota, a Zvonko Kotarac ( Snježana II, JK Labud) odustao je u četvrtak navečer od regate jer je na krstašu stradala lantina, pa se vratio u Split.

Bogoljub Mitraković / EPEHA,04.12.2009.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*