Nastavak agonije u ‘Vinogradaru’

Iako se očekivStečajni upraviteljalo da će se na Skupštini vjerovnika najveće viške poljodjelske tvrtke “Vinogradar” d.d. u stečaju, održane prije nekoliko dana u Splitu, naći kvalitetno rješenje za opstanak tvrtke, to se nažalost nije dogodilo. Agonija se nastavlja, a rješenja još uvijek nema na vidiku, u “Vinogradaru” je ostalo još petero radnika, ali i oni imaju ugovor o radu do 31. ožujka 2010.

Doduše, na Skupštini je nakon izvješća o radu, koje je nazočnima podnio Ivo Bućan, stečajni upravitelj, doneseno nekoliko odluka, ali one još uvijek nisu garancija da ova tvrtka u stečaju od 2002. godine, neće uskoro biti likvidirana. Među ostalim, Skupština je donijela odluku o prodaji dvaju poslovnih prostora u vlasništvu “Vinogradara”, manjeg u Visu na Kutu, površine 60 metara četvornih, i većeg u Rijeci, površine oko 160 metara četvornih.

Novac od prodaje poslovnih prostora, uza sredstva koja će se uprihoditi prodajom još preostale, manje količine bijelog vina, berbe 2008. i 2009., koja je upravo u tijeku, bit će iskorištena za podmirenje dijela obveza koje “Vinogradar” ima.

 

Nadalje, Skupština je donijela i odluku prema kojoj će stečajni upravitelj nastaviti intenzivirati i dogovarati kontakte s koncernom “Agrokor” u vezi kupnje stečajnog dužnika kao cjeline, u sklopu kojega bi koncern “Agrokor” nastavio poslovanje stečajnog dužnika.

Stoga je Bućan u Visu razgovarao sa gradonačelnikom Ivom Radicom o konkretnim potezima koje će zajednički poduzeti kako bi što prije stvorili preduvjete za realizaciju ove odluke. Podsjetimo, “Agrokor” je prošlog ljeta jasno dao do znanja da je zainteresiran za “Vinogradar”, ali da ne želi ulaziti u probleme, u “Agrokoru” su spremni današnju vinariju dati Gradu Visu, ali žele 50-60 hektara zemljišta za sadnju plavca i odgovarajući prostor za izgradnju moderne vinarije.

Bućan i Radica su dogovorili da “Vinogradar” u pisanoj formi Gradu Visu predloži koje bi zemljište za tu svrhu bilo najbolje, kako bi Grad u skladu s time mogao donijeti odgovarajuću odluku i išao u daljnju proceduru.

Istodobno će Bućan, u cilju rješavanja sudbine “Vinogradara”, Skupštini vjerovnika uputiti prijedlog da se sudski sporovi koje “Vinogradar” vodi sa državom i Gradom Visom, vezano uz poljoprivredno zemljište, obustave. Doznajemo da se kao najbolja lokacija za novu vinariju i sadnju vinograda spominje šire područje bivše vojarne Zlopolje.

23.01.2010. ,Bogoljub Mitraković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*