Višani zgranuti: Brzobrodsku liniju nam činite sporobrodskom

slikaPrijedlog Vlade RH da se u brzobrodskom prijevozu na današnjoj liniji 9602 iz Visa za Split i obrnuto, uz pristajanje u oba smjera utorkom (u luci Hvar), dopuni pristajanjem i ostalih dana u tjednu (osim utorka) u luci Milna na otoku Braču – nebulozan je i katastrofalan za otok Vis. Takvo što može predložiti i donijeti samo nekompetentna ili neodgovorna vlast.

Naime, poznato je da je otok Vis jedini veliki naseljeni pučinski otok u Splitsko–dalmatinskoj županiji. Netko je očito ovoj Vladi RH podmetnuo “kukavičje jaje“ – jer, ako itko na srednjem Jadranu ima izgubiti brzobrodsku liniju, onda je otok Vis zadnji – stoji, među ostalim, u priopćenju viške otvorene koalicije koju čine Nezavisna gradska lista (NGL) – HSLS-Hrvatska stranka zelenih (HSZ).

Doduše, to se otoku Visu već dogodilo 2004. godine kod drugog kruga koncesioniranja brzobrodskih linija, kada je Vis trebao dobiti drugu brzobrodsku liniju, prema važećem Zakonu o otocima, ali je ona snagom korčulanskog lobija otišla na Korčulu, jer je tadašnja lokalna viška vlast bila indiferentna.

Prečesta otkazivanja

“Valjda bi sada, u duhu održivog razvitka, otok Vis trebao sadašnjim prijedlogom Vlade RH o svakodnevnom ticanju katamarana za Vis, Milne na Braču ili Hvara (utorkom), učiniti da ova jedina brzobrodska linija za otok Vis iz brzobrodske postane sporobrodska – jer bi u predloženom rasporedu putovanje od Splita do Visa (ili obrnuto) trajalo koliko i putovanje trajektom, što je za brzobrodsku liniju i navedeni Zakon o otocima očito neodrživo!!“

Čelnici koalicije NGL-HSLS-HSZ Ante Acalinović, Ante Klarić i Jurica Žitko u svojem pripćenju upozoravaju “da otok Vis svake godine sve više gubi na raspoloživosti i pouzdanosti uspostavljanja redovite brzobrodske linije 9602 – koja se otkazuje zbog “nevremenskih” razloga, koji prečesto to i nisu, već se diskrecijskim odlukama olako otkazuje jedina brzobrodska veza s kopnom.

‘Višani nisu krivi…’

Povezivanje naseljenih pučinskih otoka obveza je države, jer Višani nisu krivi što žive na svojem otoku, te u tom poslu uočavamo “ključ” optimalnog povezivanja otoka kako ga vidi Vlada RH. Naime, što je otok bliži centru na kopnu, daje mu više veza dnevno, a što je otok udaljeniji, oduzima mu i one linije koje ima! Bilo bi smiješno da nije tragično.

U priopćenju na kraju stoji: “Valjda je ovo dodatna razvojna pomoć Vlade RH, ili onog tko im je podmetnuo ovaj prijedlog – da se otok Vis ‘ujednačeno’ razvija s ostalim područjima Lijepe naše, kako piše u Ustavu Republike Hrvatske i ostalim strateškim dokumentima RH“.

bogoljub mitraković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*