Otvoren Vern-ov Međunarodni sveučilišni centar

vernU nazočnosti Luke Brčića, dožupana Splitsko-dalmatinske županije, predstavnika lokalnih vlasti Visa i Komiže, građana Visa, te studenata i profesora u zgradi nekadašnje osnovne škole izgrađene daleke 1901.godine u gradu Visu svečano je obilježen početak rada Međunarodnog sveučilišnog centra VERN-Vis.

Realizacija ovog projekta rezultat je uspješne suradnje grada Visa i Veleučilišta VERN’, i dio je VERN'ovog projekta “Otočka inicijativa” koji je usmjeren revitalizaciji hrvatskih otoka, te predstavlja jednu od mogućih smjernica za održivi razvoj otoka.

Inicijativa za osnivanjem sveučilišnog centra nastala je na činjenici da otok Vis obiluje svim potrebnim resursima za nesmetani akademski rad : ugodnom mediteranskom klimom, očuvanom prirodnom i povijesnom baštinom, neiskorištenim resursima, te zadovoljavajućom prometnom povezanosti, a njihova aktivacija u obrazovne svrhe jedinstveni je regionalni primjer.

“Projekt je zamišljen kao doprinos, s jedne strane oživljavanju i obogaćivanju našeg najudaljenijeg otoka, ali ne turističkim već akademskim sadržajima, a s druge strane obogaćivanju procesa visokog obrazovanja, koje mora biti zahtjevan i zanimljiv proces koji je dinamičan i vodi stjecanju znanja i osobnom ispunjenu svakog studenta.

Na Visu nam je želja pokrenuti programe koji će tijekom cijele godine, izuzev ljetnih mjeseci, privlačiti studente i osiguravati stalnu cirkulaciju mladih na otoku. To je maratonski projekt koji će se odvijati postupno, a današnjim otvorenjem Međunarodnog sveučilišnog centra učinili smo prvi korak prema tom cilju”, izjavio je Branko Štefanović, predsjednik Upravnog vijeća VERN-a.

Svi budući domaći i strani studenti, te akademski i poslovni stručnjaci koji će boraviti u Sveučilišnom centru, iskusit će jedinstveni model studiranja u posebnom ambijentu koji pruža brojne mogućnosti za nastavne i izvannastavne aktivnosti.

Dekan VERN-a Goran Radman je objasnio da je trenutačni cilj “provođenje međunarodnih i nacionalnih projekata koji su više-manje komplementarni redovitim VERN-ovim obrazovnim programima. Tu spadaju programi cjeloživotnog obrazovanja ili dopunskog obrazovanja i usavršavanja.

„Imamo puno volje, želja i ambicija ispuniti ovu zgradu studentima i što prije dovesti naše redovite obrazovne programe. Računamo već na slijedeću jesen, ukoliko nam vlast dade dopusnice ovdje na Visu izvoditi dva prijediplomska studija, jedan iz turizma, drugi iz poduzetništva, ali isto tako računamo da ćemo uspjeti kako svojim snagama, nadamo se i razumijevanjem šire zajednice nastaviti radove i dovršiti obnovu ove zgrade do krova”, rekao je Radman, te dodao:

„Lokalna zajednica odavno je prepoznala potencijal i društvenu vrijednost ovog projekta, koji omogućava povećani broj dolazaka gostiju i izvan turističke sezone, te potiče rast poduzetničkih aktivnosti na otoku. Stoga se od samog početka aktivno i partnerski uključila u njegovu provedbu“.

Obraćajući se nazočnima Ivo Radica, viški gradonačelnik zahvalio je svima koji su ovaj projekt podržavali, te istaknuo kao će proći još neko vrijeme dok on ne zablista u punom sjaju.

Dožupan Brčić u kraćem govoru istaknuo je da je ovo veliki dan ne samo za grad i otok Vis i Veleučilište VERN, več i za cijelu SD županiju, te je najavio gradnju nogometnog igrališta u Visu koje će koristiti i buduću studenti Veleučilišta VERN na Visu.

U suradnji s Američkim veleposlanstvom u RH, u sveučilišnom centru je već održan Startup Camp za mlade poduzetnike, a trenutno je u tijeku održavanje Erasmus međunarodne ljetne škole, pod nazivom “Osnaživanje za održivost i održivi razvoj u turizmu”. Riječ je o trogodišnjem programu ljetne škole koji je u potpunosti financiran iz sredstava mobilnosti za intenzivne Erasmus programe Europske unije i na kojem tijekom dvotjednog ciklusa sudjeluje 50 studenata i profesora iz Finske, Poljske, Slovenije i Hrvatske.

Napisao i snimio: Bogoljub Mitraković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*