MORH: Helikopteri i dalje lete na otok Vis

heliMinistarstvo obrane (MORH) priopćilo je da su netočni navodi objavljeni danas na nekim internetskim portalima i na Hrvatskom radiju da je otok Vis ostavljen bez zračne veze i da su zabranjeni medicinski letovi helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) na otok Vis.
Helikopteri HRZ i PZO-a i dalje su na raspolaganju 24 sata dnevno, kao i do sada, za potrebe medicinskih letova i zbrinjavanje odnosno prijevoz stanovnika svih otoka pa tako i otoka Visa, naglašava MORH.
Zapovijed zapovjednika HRZ i PZO-a odnosi se samo na zabranu korištenja helidroma Vis 2, koji nema potrebne dozvole Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno nadležne inspekcijske službe, navodi se.

Naime, dodaje se, dio helidroma na Visu, kojeg pored ostalih koriste i vojni helikopteri, izgrađen je na privatnoj čestici, a vlasnik zemljišta zatražio je od Ministarstva obrane RH obustavu korištenja privatnog zemljišta za uzletanje i slijetanje helikoptera. Vlasnik tog zemljišta pokrenuo je pred Općinskim sudom u Splitu parnicu radi zaštite prava vlasništva.

Temeljem zapovijedi Načelnika Glavnog stožera OS RH, a sukladno Sporazumu Ministarstva obrane i Ministarstva zdravlja o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u svrhu pružanja zdravstvene zaštite na području Republike Hrvatske, na otoku Visu za uzletanje i slijetanje helikoptera HRZ i PZO-a trenutno se koriste alternativne lokacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*