Category Archives: Kultura

Koncert Nene Belana

NenomStudenti Veleučilišta VERN’ na Visu ponovno organiziraju koncert kao pripomoć sveukupnoj kulturnoj ponudi Grada Visa.

Koncert se je trebao održati jučer ali zbog lošeg vremena  koncert će se održati  danas u prostorijama Moto kluba Furija  s početkom u 22:00 sati.

Dokumentarci na viškoj pustoj hridi

Tko god je ikad gledao film u nekom zatvorenom kinu na otoku, zna kako to može biti jedinstveno iskustvo. Skoro doslovno, jer nerijetko bi to bila prilika da negdje budete baš sami. Govorimo u prošlom vremenu, jer toga više nema.

Odnosno, gotovo nema. Revija stvarnog filma, festival dokumentaraca s Visa, ove će se godine održati baš u takvoj dvorani – kinu Hrid. Od 19. do 21. ožujka, viška Revija obilježit će svoju drugu etapu u kinodvorani, koja se, kao i svaka otočna, naziva zimskom.

Otočna ekskluziva

Ove su dvorane bile opcija B s obzirom na ljetno kino, kojoj se pribjegavalo samo kad bi iznenadila kiša, a zimi ako imate pet godina pa vas nona vodi na jutarnju matineju iz Disneyjeva repertoara. Ali rekli smo, tako je bilo nekad.

Danas, zimsko kino na otoku je ekskluziva o kojoj kontinent ima blijedu ideju. A viška Udruga Pokrok dobila je na korištenje jednu takvu, zajedno s duhovima posljednjih kinoposjetitelja, ako je suditi po anatomskim mrljama na zidu dvorane.

Podšpilje opet u znaku svojih kamenih jaslica

Vrijedni stanovnPodšpiljeici župe Podšpilje na otoku Visu, na čelu sa župnikom don Ivom Mardešićem, već gotovo 30 godina, odmah nakon blagdana svetog Nikole, oko oltara u svojoj župnoj crkvi Rođenja blažene Djevice Marije u Podšpilju počinju graditi kamene jaslice kako bi do Božića zasjale u punom sjaju.

Podšpiljske jaslice postale su tako poznate diljem Hrvatske.

– Gradimo ih od kamenja s pristava i gomila, od trava sa strništa, uostalom, između tih pristava i gomila nalazi se i naša župna crkva u Podšpilju.

Ove godine kamenje smo skupljali po cijelom otoku, počevši od poluotoka Stupišća, ali je najvećim dijelom pažljivo izabrano upravo s prostora oko naše crkve, kako bi bilo utkano u naše, podšpiljske jaslice…

Sveti Nikola u Komiži: u žrtvenom ognju guc i pasara

Mještani najribSv.Nikola-Komižaarskijeg mjesta na hrvatskom Jadranu, zajedno s drugim stanovnicima otoka Visa, te brojnim gostima i sudionicima niza manifestacija u sklopu obilježavanja Dana grada i blagdana Svetog Nikole, zaštitnika ribara, pomoraca i putnika, okupili su se na brežuljku ispred župne crkve Sv. Nikole kako bi u kršćanskom ozračju iskazali tradicionalno štovanje svom nebeskom zaštitniku.

Prema višestoljetnom običaju za spas svih brodova i mornara svijeta u žrtvenom su ognju, unatoč recesiji, izgorjele dvije stare, drvene barke, guc i pasara, darovi Zdravka Filčića Morskog iz Visa i Tonka Marinkovića iz Komiže.

Procesiju i koncelebriranu svetu misu predvodio je fra Damir Pavić, kapelan u Okučanima.

Od regate do nagrada – Dan grada Komiže

Otvaranjem izložbe grafika i mozaika u Gradskoj čitaonici pod nazivom “Mitovi i legende otoka Visa”, nastalih suradnjom učenika OŠ Komiža i SŠ “Antun Matijašević Karamaneo” iz Visa s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Komiže, započeo je ovogodišnji, petodnevni program proslave Dana grada, blagdana sv. Nikole.

Program je nastavljen startom iz Splita sudionika osme po redu Regate sv. Nikole za samce, te prigodnom priredbom komiških osnovaca u dvorani Spomen-doma. Ovoga petka najmlađi Komižani dočekat će sv. Nikolu u dječjem vrtiću, a u galeriji “Boris Mardešić” bit će promovirana knjiga Anele Borčić “Garbin, zao vjetar”.

U večernjem terminu u dvorani Spomen-doma, na klapskom koncertu, nastupit će “domaće snage” – ženska klapa “Gusarica”, viška otočna klapa “Liket”, komiška klapa “Koluna”, te mandolinski zbor “Mareta” iz Visa.