Monthly Archives: Decembar 2009

Kune na dar

VIS-Visko Haladić, dožupan Splitsko-dalmatinski boravio je u Visu, gdje je zajedno sa svojim domaćinom viškim gradonačelnikom Ivom Radicom posjetio Dom za starije i nemoćne osobe, te u pratnji Dalibora Damjanovića, ravnatelja Doma, obišao štićenike Doma, njih 80-ak, i čestitao im božićne i novogodišnje blagdane. Tom je prigodom u ime županije Splitsko-dalmatinske glavnoj sestri Doma Ivanki Vrgoč uručio ček sa simboličnim iznosom od 10 tisuća kuna, koje je Županija osigurala iz svog proračuna.
«Nama u županiji je zadovoljstvo što možemo skrbiti o starijim osobama, pogotovo u domovima kod kojih se vidi kontinuitet kvalitetnog napretka, kao što je to slučaj u viškom Domu za starije i nemoćne osobe», rekao je Haladić.

Bogoljub Mitraković/EPEHA

Vis: otvoreno igralište s umjetnom travom

U nazočnosti Paška Viđaka, predsjednika Nogometnog saveza Splitsko-dalmatinske županije, sudionika turnira Vis 2009., predstavnika lokalnih vlasti Komiže i Visa, vodstva NK “Vis”, te brojnih gostiju, viški gradonačelnik Ivo Radica, na platou u prostoru bivše vojarne Samogor, rezanjem vrpce svečano je otvorio nogometno igralište s umjetnom travom za potrebe Škole nogometa NK “Vis” i tako označio početak trećega Božićnog nogometnog turnira Vis 2009. (uzrasti 1999. i 1997.).

Na dvodnevnom turniru u Visu sudjeluju mladi nogometaši NK Urania (Baška Voda), NK Omladinac (Vranjic), NK Glavice, NK Omiš i domaćina, NK Vis. Izgradnju nogometnog igrališta, dimenzija 68 x 34 metra, vrijednog oko pola milijuna kuna (bez PDV-a), uz Grad Vis financirali su Ministarstvo mora, Uprava za otoke i Županija splitsko-dalmatinska, za što im je u ime grada Visa zahvalio viški dogradonačelnik Dalibor Damjanović.

Veleučilište VERN dolazi na Vis?

Zahvaljujući iniciZgrada bišveg pogona Jugoplastikejativi Ive Radice, viškoga gradonačelnika, i uključivanjem Grada Visa kao treće zainteresirane strane, nakon duljeg zastoja nastavljeni su pregovori između predstavnika Veleučilišta VERN i južnoafričkog poduzetnika Philipa Vermeulena oko stvaranja realnih pretpostavki da to veleučilište uskoro otvori posebnu ustrojbenu jedinicu – međunarodnog sveučilišnog centra u Visu.

Projekt bi riješio, kako je to više puta naglašavano, problem oživljavanja grada i otoka Visa izvan turističke sezone i otvorio nove razvojne perspektive, te poslužio kao jedinstveni uzorak socijalno odgovornog poslovanja u duhu javno-privatnog partnerstva.

Božićnice

VIS- Ovih su dana, temeljem odluke viškog gradonačelnika Ive Radice, 420 građana grada Visa primili božićnicu u iznosu od 200 kuna, za što je iz gradskog proračuna izdvojeno oko 85 tisuća kuna.
Božićnicu su primili svi umirovljenici koji imaju mirovinu nižu od 2.200,00 kuna, korisnici socijalne skrbi, te sve registrirane nezaposlene osobe s područja grada Visa.

                                                                                                    SD,  Bogoljub Mitraković

Akcija darivanja krvi

VIS-U restoranu hotela Tamaris održana je posljednja ovogodišnja akcija darivanja krvi kojoj je pristupio 31 darivatelj, a prikupljene su 24 doze krvi. Kao i do sada , akciju darivanja krvi organizirali su gradsko društvo Crvenog križa otoka Visa i klubovi dragovoljnih darovatelja  krvi Visa i Komiže. U tri ovogodišnje akcije  na otoku Visu prikupljeno je ukupno 90 doza krvi.

24.12.2009, Bogoljub Mitraković

Podšpilje opet u znaku svojih kamenih jaslica

Vrijedni stanovnPodšpiljeici župe Podšpilje na otoku Visu, na čelu sa župnikom don Ivom Mardešićem, već gotovo 30 godina, odmah nakon blagdana svetog Nikole, oko oltara u svojoj župnoj crkvi Rođenja blažene Djevice Marije u Podšpilju počinju graditi kamene jaslice kako bi do Božića zasjale u punom sjaju.

Podšpiljske jaslice postale su tako poznate diljem Hrvatske.

– Gradimo ih od kamenja s pristava i gomila, od trava sa strništa, uostalom, između tih pristava i gomila nalazi se i naša župna crkva u Podšpilju.

Ove godine kamenje smo skupljali po cijelom otoku, počevši od poluotoka Stupišća, ali je najvećim dijelom pažljivo izabrano upravo s prostora oko naše crkve, kako bi bilo utkano u naše, podšpiljske jaslice…

Pred gašenjem najveća viška poljodjelska tvrtka

Bucan

Premda je pri pokretanju stečajnog postupka u viškom “Vinogradaru” d.d. u ožujku 2002. stečajni upravitelj Ivo Bućan optimistično tvrdio da sve ipak nije tako crno, danas, nešto više od sedam i pol godina poslije, čini se ipak da je ova najveća poljodjelska tvrtka na Visu korak do likvidacije. Od 36 tada uposlenih, ostalo ih je tek petero kako bi održavali pogon.

– Predao sam sudu prijedlog za sazivanje Skupštine vjerovnika, nadam se da će se održati do kraja godine, gdje se svi trebamo jasno odrediti o daljnjem tijeku stečajnog postupka, ili ključ u bravu. Znam da na Visu ima i onih koje veseli što bi “Vinogradar” mogao propasti, ali ne shvaćaju da dogodine neće imati kome prodati svoje grožđe – kaže nam Bućan.

Kazna za talijanske krivolovce 500.000 kuna, pronađena riba i mreže s brodova se prodaju

SeTalijanski ribarinka Acalinović, sutkinja Prekršajnog suda u Visu, nakon završenog postupka kaznila je u srijedu navečer zapovjednike talijanskih ribarica Andrea Cesarano i Nuova Giovanna iz Manfredonie, Michelea Di Candia i Nicolu Castigliega novčanim kaznama po 56.700 kuna, a četvoricu preostalih članova posade (po dvojicu sa svake ribarice) novčanim kaznama od 6.700, odnosno 5.700, kuna zbog obavljanja gospodarskog ribolova pridnenom mrežom koćom bez propisane povlastice u ribolovnom moru RH, te nezakonitog boravka u Republici Hrvatskoj. Talijanskim ribarima izrečena je i zaštitna mjera protjerivanja s područja Hrvatske u trajanju od jedne godine.Na obje ribarice zatečeno je ukupno 707 kilograma miješane ribe koja će biti prodana poduzeću za trgovinu i transport ribe Conger d.o.o iz Komiže, a novac od prodaje bit će uplaćen u državni proračun.

Božićni malonogometni turnir “Vis 2009”

NK «Vis» iz Visa priprema otvaranje novog terena s umjetnom travom te nastavlja tradicionalni ‘Božićni malonogometni dječji turnir 2009 – Vis’.

Turnir će se održati od nedjelje 27.12.2009 do srijede 30.12.2009. god.

Novo igralište se nalazi  u Ex. vojarni Samogor.