Monthly Archives: Oktobar 2012

Vis će zračnu luku graditi na mjestu savezničke iz 1944.

Uavionz logističku potporu udruge “Palagruza”, a u nazočnosti predstavnika Hrvatske udruge inženjera i tehničara za osiguravanje plovidbe zrakoplova, viškog aerokluba “Cumulus”, komiške gradonačelnice Tonke Ivčević i zainteresiranih građana, u komiškoj galeriji “Mardešić” održana je radionica na temu “Revitalizacija aerodroma Vis”.

O povijesti i budućnosti viškog aerodroma te o obnovi zračne luke na istome mjestu gdje se u Drugom svjetskom ratu nalazio saveznički aerodrom u Velom polju, govorio je Roman Cvek, član opatijskog aerokluba “Cumulus”, istaknuvši prednosti koje bi lokalna zajednica dobila realizacijom tog projekta (veći broj turističkih noćenja, bolja prometna povezanost, promocija otoka itd.).

MORH: Helikopteri i dalje lete na otok Vis

heliMinistarstvo obrane (MORH) priopćilo je da su netočni navodi objavljeni danas na nekim internetskim portalima i na Hrvatskom radiju da je otok Vis ostavljen bez zračne veze i da su zabranjeni medicinski letovi helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) na otok Vis.
Helikopteri HRZ i PZO-a i dalje su na raspolaganju 24 sata dnevno, kao i do sada, za potrebe medicinskih letova i zbrinjavanje odnosno prijevoz stanovnika svih otoka pa tako i otoka Visa, naglašava MORH.
Zapovijed zapovjednika HRZ i PZO-a odnosi se samo na zabranu korištenja helidroma Vis 2, koji nema potrebne dozvole Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno nadležne inspekcijske službe, navodi se.

Ministarstvo ukinulo hitne letove za Vis zbog neriješenih imovinskih odnosa oko helidroma

helihKao grom iz vedra neba među Višanima je prostrujala vijest da je danas (četvrtak, 04.10.) Ministarstvo obrane RH, odnosno general Dražen Šćuri do daljnjeg zabranio helikopterske medicinske letove i slijetanja na jedini interventni helidrom na otoku Visu.

Razlog je, kako doznajemo, dopis koji je odvjetnik Vlado Vujičić u ime svog klijenta Višanina Marka Kandrača uputio Ministarstvu obrane u kojem traži da Ministarstvo obustavi slijetanja na helidrom koji je nelegalno izgrađen na privatnom zemljištu kojeg je, jednim dijelom, vlasnik i Kandrač.

U protivnom, viški odvjetnik u dopisu je izvijestio Ministarstvo da će podići tužbu zbog ometanja privatnog posjeda.

Vis: za dogradnju vrtića deset milijuna kuna

vrticTemeljem odluke Branka Grčića, potpredsjednika Vlade RH i ministra regionalnog razvoja i i fondova EU-a, gradonačelnik grada Visa Ivo Radica potpisao je ugovor o sufinanciranju projekta dogradnje i nadogradnje dječjeg vrtića „Vis“ i izgradnje jaslica. Ugovorom koji je prethodno potpisao ministar Grčić predviđeno je da ovaj važan projekt za grad Vis zajednički financiraju Ministarstvo regionalnog razvoja sa 8,75 milijuna kuna i grad Vis sa 1,25 milijuna kuna.

Dok bude trajala dogradnja i nadogradnja vrtića, zahvaljući razumijevanju čelnika Doma zdravlja SD županije, najmlađi Višani i petero zaposlenih privremeno će biti smješteni u prostoru viškog Doma zdravlja koji više-manje zjapi prazan.