Fažol na brujet

Fažol na brujet, staro viško jelo, kako samo ime kaže, je fažol, ili po kontinentalnu grah na brujet. Prvo treba spremiti dobar, pravi domaći riblji brujet ili iskoristiti preostali šug od takvog brodeta kojeg smo ranije skuhali samo radi brodeta.

Fažol se namoči preko noći. Ujutro se ocijedi i stavi kuhati u hladnu vodu u kojoj se kuha sve dok ne bude napola gotov. Soli se tek pred kraj kuhanja.

Dok se kuha, na maslinovu ulju se šufiga kapula nasjeckana na kockice. Zimi kad nema svježih pomidora, na kapulu se bace izgnječene pelate i konžerva (pire od rajčica), te jedan lovorov list. Sitno nasjeckanog češnjaka doda se samo onoliko koliko se hvata između dva prsta. Na kraju se još doda malo sitno nasjeckanog peršinova lista, soli i papra. Sve se to lagano kuha 15 do 20 minuta zaliveno s malo juhe od fažola.

Tad u to bacite sav onaj fažol i juhu i kuhajte još tri kvarta od ure. Desetak minuta prije nego li je gotovo, dodajte tjesteninu. Najbolje su pinete, a mogu i “puževi”, kako već tko voli. Čim je manistra al dente, dodajte šug od pravog brodeta, pazeći da nema koja drača. Sve dobro promiješajte i poslužite.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*