Grad Vis zbog Češke vile tužio RH!

ceskavilaNakon zahtjeva za mirnim rješenjem spora, podnesenim 21. prosinca 2010. godine Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, Grad Vis je 26. travnja 2011. Općinskom sudu u Splitu podnio tužbu protiv Republike Hrvatske u kojoj traži vlasništvo nad Češkom vilom, bivšom vojarnom JNA koja se nalazi na poluotoku Sv. Juraj.

U prilog svojoj tužbi Višani su priložili promemoriju potpisanu od strane izaslanstava Vlade RH i predstavnika Grada Visa 10. lipnja 1992. godine i odluku Vlade RH o zamjeni nekretnina od 29. rujna 2003. godine koju je potpisao tadašnji zamjenik predsjednika Vlade dr. Goran Granić.

Čekajući prvo ročište, koje još nije zakazano, Ivo Radica, viški gradonačelnik, još se nada…

– Mi i dalje pokušavamo naći mirno rješenje u ovom sporu, smatramo da pozicija Češke vile u prostorno-planskoj dokumentaciji ima svoju namjenu i da smo mi, kao Grad, sve svoje obveze, što se tiče prostorno-planskog dokumentiranja, izvršili.

Odredili smo granice pomorskog dobra, izvršili smo procjenu predmetne nekretnine i ne vidimo više ni jedan razlog zbog kojeg nam Republika Hrvatska, odnosno Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) ne želi izdati tabularnu izjavu kako bi se Grad Vis uknjižio na toj površini, te kako bismo mogli raspisati međunarodni javni natječaj za izdavanje koncesije za zonu T-1 kapaciteta 120 postelja, što bi uvelike pomoglo gospodarskom oporavku grada Visa i našega otoka.

Vlade nemaju sluha

Svakodnevno smo svjedoci izjava u medijima kako su nam potrebne investicije. Mi imamo pisma namjere, samo trebamo tabularnu izjavu kako bismo krenuli u realizaciju izgradnje jedne od najatraktivnijih turističkih zona na Jadranu – kaže Radica.

Viški poteštat nastavlja:

– Ni bivša ni ova Vlada uopće nemaju sluha i sve ono što su o oporavku gospodarstva govorili i jedni i drugi nema veze sa stvarnošću. Upućivali smo dopise bivšoj premijerki Jadranki Kosor, aktualnom premijeru Zoranu Milanovića, bivšem prvom dopredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću, pa Branku Grčiću, ministru obrane Anti Kotromanoviću, upozoravali smo ministra Slavka Linića da se stavljanjem u funkciju bivših vojnih objekata, koji nisu perspektivni za Ministarstvo obrane, može povećati državni proračun…

Nažalost, iz ovih ministarstava upućivali su nas na Agenciju za upravljanje državnom imovinom u kojoj smo bili već bezbroj puta pokušavajući riješiti probleme.

Radica predlaže rješenje:

– AUDIO, odnosno Vlada RH, treba donijeti odluku prema kojoj bi jedinice lokalne samouprave, u ime RH, temeljem prostorno-planske dokumentacije mogle raspisivati međunarodne javne natječaje za davanje koncesije, a da na odluke o odabiru najpovoljnijih ponuđača, temeljem provedenih natječaja, suglasnost mora izdati Državno odvjetništvo.

Sav novac od koncesija išao bi AUDIO-u, odnosno Vladi RH, a jedinice lokalne samouprave imale bi korist od otvaranja radnih mjesta, novih investicija, ubirale bi komunalnu naknadu ili porez na nekretnine, kako će se to sutra zvati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*