Category Archives: Politika

Grad Vis zbog Češke vile tužio RH!

ceskavilaNakon zahtjeva za mirnim rješenjem spora, podnesenim 21. prosinca 2010. godine Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, Grad Vis je 26. travnja 2011. Općinskom sudu u Splitu podnio tužbu protiv Republike Hrvatske u kojoj traži vlasništvo nad Češkom vilom, bivšom vojarnom JNA koja se nalazi na poluotoku Sv. Juraj.

U prilog svojoj tužbi Višani su priložili promemoriju potpisanu od strane izaslanstava Vlade RH i predstavnika Grada Visa 10. lipnja 1992. godine i odluku Vlade RH o zamjeni nekretnina od 29. rujna 2003. godine koju je potpisao tadašnji zamjenik predsjednika Vlade dr. Goran Granić.

Čekajući prvo ročište, koje još nije zakazano, Ivo Radica, viški gradonačelnik, još se nada…

Vis: proračun 34 milijuna kuna

visNa posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen je proračun grada Visa za 2013. godinu, koji iznosi 34.049.200 kuna. Prethodno su usvojene izmjene i dopune proračuna za 2012. godinu, kojima je planirani gradski proračun od 29.500.000 kuna, zbog izostalih kapitalnih potpora iz županijskog i državnog proračuna, unatoč povećanju izvornog proračuna za 23 posto, smanjen na oko 9.500.000 kuna.

Viški gradonačelnik Ivo Radica je rekao da u 2013. godini očekuje puno bolju realizaciju gradskog proračuna jer su za većinu planiranih projekata potpisani ugovori i osigurana financijska sredstva, a riječ je o sanaciji dječjeg vrtića, izgradnji nogometnog igrališta, proširenju rive na Kutu, projektu Bujica Samogor, preseljenju dijela srednje škole u zgradu bivšeg doma JNA i dr.