Monthly Archives: April 2013

Vis ponovno bez nagrada Grada – nitko nije predložen

gradvisVišani su obilježili Dan grada i blagdan sv. Jurja, viškog nebeskog zaštitnika. Najsvečanije je bilo jučer u Hrvatskom domu kada je, nakon polaganja vijenaca na gradskom groblju, podizanja stijega na Ravnici Matice hrvatske, uz koncert Hrvatske gradske glazbe, i svečane svete mise u crkvi Gospe Gusarice, održana svečana sjednica Gradskog vijeća.

Višani u Samogoru grade nogometno igralište

sport1U sklopu realizacije projekta “Viška akademija sporta”, budućega sportsko-turističkog centra, na temelju provedenog natječaja radnici tvrtke “Tilia sport grupa” d.o.o. iz Viškova počeli su pripremne radove za izgradnju velikog nogometnog igrališta u Samogoru.

Za prvu fazu radova, koja podrazumijeva postavljanje podloge s umjetnom travom dimenzija 105×68 metara, vratnica i korner zastavica, Županija je osigurala 1,8 milijuna kuna, a Grad Vis 200 tisuća kuna. Rok za dovršetak ovih radova je sredina svibnja ove godine.

U drugoj i trećoj fazi, ovisno financijskim mogućnostima, gradit će se svlačionice, tribine, atletska staza, a planirana je i izgradnja polivalentne dvorane. Za ovaj projekt Višani su, prema riječima gradonačelnika Ive Radice, tri puta pisanim putem tražili pomoć od Ministarstva sporta, ali nisu dobili nikakav odgovor.

Vis više neće imati problema u opskrbi vodom

voda1Stanovnici otoka Visa s velikim su zadovoljstvom dočekali vijesti da su “Hrvatske vode” odobrile dodatnih 4,5 milijuna kuna za početak radova na vodocrpilištu Korita, gdje su u tijeku zamjene svih crpki i radovi na bunarima. Riječ je o nastavku radova započetih 2012. godine, kad su “Hrvatske vode” investirale u vodoopskrbni sustav otoka Visa nešto više od 10 milijuna kuna, a Županija 200 tisuća kuna.

Tim je novcem, nakon rekonstrukcije i sanacije, stavljena u funkciju crpna stanica Pizdica, čime se ostvarila mogućnost crpljenja dodatnih sedam litara vode u sekundi u cjelokupni sustav, a otočne vodospreme Smokova, Stupišće, Milna, Podhumlje, Podstražje i Rukavac opremljene su mjernom opremom i opskrbljene energijom iz obnovljivih izvora, te uključene u sustav daljinskog nadzora i upravljanja.