Category Archives: Općenito

Vis ponovno bez nagrada Grada – nitko nije predložen

gradvisVišani su obilježili Dan grada i blagdan sv. Jurja, viškog nebeskog zaštitnika. Najsvečanije je bilo jučer u Hrvatskom domu kada je, nakon polaganja vijenaca na gradskom groblju, podizanja stijega na Ravnici Matice hrvatske, uz koncert Hrvatske gradske glazbe, i svečane svete mise u crkvi Gospe Gusarice, održana svečana sjednica Gradskog vijeća.

Komiža: dok je tražio prijatelje, škoda mu ‘otklizala’ u more

Dobro jautoe poznato da je dolazak na otok automobilom skup, ali da može biti, nažalost, i skuplji, iskusio je mladi Daruvarčanin koji je u petak večernjim trajektom doputovao na Vis u posjet prijateljima. Nakon dolaska u Komižu, parkirao je svoju škodu fabiju na rivi i otišao potražiti prijatelje. Nakon nekog vremena vratio se na mjesto gdje je parkirao, ali se neugodno iznenadio jer automobila nije bilo.

– Prvo što sam pomislio bilo je da ga je netko ukrao – rekao nam je Daruvarčanin.

Šahisti ‘Visa’ protestom najavili gašenje kluba

Simboličnim podizanjem šahovskih ploča i odustajanjem od natjecanja u II. šahovskoj ligi – Jug, šahisti ‘Visa’ najavili su gašenje kluba. Protest se dogodio u petak u hotelu “Duilovo” u Splitu, i to na sam dan proslave viškog zaštitnika sv. Jurja.

Žalosna je to činjenica s obzirom na to da je klub osnovan daleke 1948. godine te pripada među najstarije šahovske klubove Hrvatske.
Razlog zbog odustajanja su, kako kažu, kontinuirani nekorektni odnosi Šahovskog saveza Splitsko-dalmatinske županije prema klubu.

Vis među deset neotkrivenih otoka iz snova

Otok Vis jedan je od deset neotkrivenih otoka iz snova, objavio je u srijedu Yahoo Travel prenoseći turistički web portal Sherman’s Travel.

– Sa svojim srednjovjekovnim naseljima, pustim plažama, starim gradinama, razbacanim maslinicima i najboljim vinogradima u Dalmaciji Vis je predodređen da postane “obvezna točka” za sunce i zabavu na Jadranu.

Krivudave ulice u dva otočna grada Visu i Komiži bogate su restoranima koji nude ukusne plodove mora u talijanskome stilu, dok kilometri pješčanih plaža, šljunčanih uvala što svjetlucaju na suncu, privlače kupače. Srebrna je prekrasna plaža prekrivena velikim ravnim stijenama i oblucima koji na suncu izgledaju kao da su od srebra te je svakako jedna od najljepših – stoji u opisu Visa, uz dodatak kako je Vis od Splita udaljen samo dva sata.

Osim toga, napominje se kako Vis u smještajnoj ponudi ima tek tri skromna hotela, ali da posjetitelji mogu unajmiti apartmane i vile.

 

VIŠANI SLAVE Od ‘Praha’ do defilea motora

Nizom kulturno-zabavno-sportskih manifestacija Višani ovoga tjedna obilježavaju Dan grada Visa i blagdan svetog Jurja.

Program počinje u utorak u Hrvatskom domu kazališnom premijerom “Prah” prema istoimenoj noveli Ranka Marinkovića, u režiji Aleksandra Cvjetkovića i u izvedbi viškoga amaterskoga kazališta “Ranko Marinković”.

U srijedu, s početkom u 17 sati, najmlađi Višani u dječjem vrtiću priređuju izložbu svojih radova pod nazivom “Moj grad”. Četvrtak poslijepodne rezerviran je za ulične utrke viških i komiških osnovaca na Ravnici Matice hrvatske, a nakon dodjela nagrada najuspješnijima, članovi sportskog biciklističkoga kluba “Arcicija” na istome mjestu organiziraju “Free ride dual race”.

Uređuje se Dom za starije i nemoćne

Dom zStaracki-Visa starije i nemoćne osobe u gradu Visu trenutno skrbi o 82 osobe, što je maksimalna popunjenost, od čega je čak 80% korisnika Doma teže pokretno i nepokretno.

Na listi čekanja za smještaj u Domu još ih je otprilike toliki broj, od čega čak tridesttroje nepokretnih hitno treba smještaj.Nastavljajući višegodišnju dobru tradiciju, osnivač i vlasnik Doma Splitsko-dalmatinska županija i ove je godine iz svog proračuna izdvojila nemala financijska sredstva namijenjena uređenju ove ustanove, kako bi se i korisnicima i djelatnicima Doma osigurali što bolji uvjeti za svakodnevni život i rad.Nakon što je manja zgrada Doma, tzv. zgrada B, kompletno preuređena u periodu između 2006.-2008.godine, prošle, 2009.godine, prema riječima Dalibora Damjanovića, ravnatelja Doma, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi je izdvojilo skoro 600 tisuća kuna za sanaciju dotrajalog krovišta zgrade A, a radove je ovih dana uspješno završila splitska građevinska tvrtka AEDES.

Donacija

KOMIŽA-Donacijom dva mobilna TENS aparata grad Komiža odlučio je pomoći nastavak rada odjela fizikalne terapije u komiškoj ambulanti. «Iako se u posljednje vrijeme dosta govorilo da će otvaranjem fizikalne terapije u novom domu zdravlja u Visu, ugasiti komiška fizikalna terapija, to se neće dogoditi, i ovo je naš skromni doprinos», rekla je prigodom simbolične primopredaje komiška gradonačelnica Tonka Ivčević.
« Devetnaest godina u komiškoj ambulanti pružamo usluge fizikalne terapije za sve stanovnike otoka Visa. Ovom donacijom dosta se pomoglo, ali trebat će nam još aparata», upozorila je Nena Paić, viša fizioterapeutkinja.

Promocija knjige

KOMIŽA-U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva «Komiža» u galeriji «Boris Mardešić» održano je predstavljanje knjige novinara Joška Čelana pod naslovom «Spomenik izdaji» i podnaslovom: Nova Orjuna, prilozi za životopis Miljenka Smoje. O knjizi je govorio autor, a u prigodnom glazbenom programu nastupila je klapa «Komiža».

Bogoljub Mitraković/EPEHA

Križarski rat

ZahuKomizaktala se atmosfera u Komiži, između crkvene i gradske vlasti prekinute su sve linije, odnosi su se zategnuli, a sve zbog križa od pučiškoga kamena, visokog četiri metra, koji je župnik don Šime Vrsalović nedavno postavio na Bodu, lokaciji odvajkada poznatoj kao istezalište brodova.

Križem se don Šime usprotivio novoutvrđenim granicama lučkog područja za istezalište brodica, čime je, smatra, uzurpiran i odcijepljen dio crkvenog zemljišta, čestica površine 50-ak četvornih metara pokraj komiške crkve sv. Roka.