Vis više neće imati problema u opskrbi vodom

voda1Stanovnici otoka Visa s velikim su zadovoljstvom dočekali vijesti da su “Hrvatske vode” odobrile dodatnih 4,5 milijuna kuna za početak radova na vodocrpilištu Korita, gdje su u tijeku zamjene svih crpki i radovi na bunarima. Riječ je o nastavku radova započetih 2012. godine, kad su “Hrvatske vode” investirale u vodoopskrbni sustav otoka Visa nešto više od 10 milijuna kuna, a Županija 200 tisuća kuna.

Tim je novcem, nakon rekonstrukcije i sanacije, stavljena u funkciju crpna stanica Pizdica, čime se ostvarila mogućnost crpljenja dodatnih sedam litara vode u sekundi u cjelokupni sustav, a otočne vodospreme Smokova, Stupišće, Milna, Podhumlje, Podstražje i Rukavac opremljene su mjernom opremom i opskrbljene energijom iz obnovljivih izvora, te uključene u sustav daljinskog nadzora i upravljanja.

Za bunare u crpnoj stanici Korita isporučene su nove crpke i elektromotori s pripadajućom opremom, ujedno su isporučena i ugrađena dva dizelska agregata kako bi crpilište radilo nesmetano i u slučaju nestanka električne energije.

Ovom vrijednom investicijom unaprijeđen je sustav vodoopskrbe otoka Visa, omogućena dodatna količina kvalitetne pitke vode i povećana izdašnost izvora.

Slavica Dražić, direktorica otočne tvrtke “Vodovod i odvodnja otoka Visa“, istaknula je da je viška voda kvalitetna, a najavila je da će Hrvatske vode do kraja 2013. godine uložiti još 1,5 milijuna kuna u sanaciju vodoopskrbnog sustava otoka Visa, čime će Višani i njihovi gosti dobiti stabilan sustav te više neće imati problema u opskrbi vodom.

Tekst i snimka: Bogoljub Mitraković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*