Category Archives: Vijesti

Viški arhipelag prvi na novoj geološkoj karti

kartaU organizaciji Hrvatskoga geološkog instituta (HGI) u komiškoj “Bašti” (ispod Boćarskog doma) održana je javna prezentacija lista nove Osnovne geološke karte Republike Hrvatske (OGK RH) u mjerilu 1:50.000 “Vis 3 i Biševo 1”, koji obuhvaća širi viški arhipelag (otoke Vis, Biševo, Brusnik, Sveti Andrija, Jabuka i Palagruža), odnosno najjužniji dio Splitsko-dalmatinske županije. Ovaj list čini prvi objavljeni standardizirani prikaz jedne geološko-geografske cjeline, obrađene u okviru istraživanja na nacionalnom projektu OGK RH.

Višani zgranuti: Brzobrodsku liniju nam činite sporobrodskom

slikaPrijedlog Vlade RH da se u brzobrodskom prijevozu na današnjoj liniji 9602 iz Visa za Split i obrnuto, uz pristajanje u oba smjera utorkom (u luci Hvar), dopuni pristajanjem i ostalih dana u tjednu (osim utorka) u luci Milna na otoku Braču – nebulozan je i katastrofalan za otok Vis. Takvo što može predložiti i donijeti samo nekompetentna ili neodgovorna vlast.

Naime, poznato je da je otok Vis jedini veliki naseljeni pučinski otok u Splitsko–dalmatinskoj županiji. Netko je očito ovoj Vladi RH podmetnuo “kukavičje jaje“ – jer, ako itko na srednjem Jadranu ima izgubiti brzobrodsku liniju, onda je otok Vis zadnji – stoji, među ostalim, u priopćenju viške otvorene koalicije koju čine Nezavisna gradska lista (NGL) – HSLS-Hrvatska stranka zelenih (HSZ).

MORH: Helikopteri i dalje lete na otok Vis

heliMinistarstvo obrane (MORH) priopćilo je da su netočni navodi objavljeni danas na nekim internetskim portalima i na Hrvatskom radiju da je otok Vis ostavljen bez zračne veze i da su zabranjeni medicinski letovi helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) na otok Vis.
Helikopteri HRZ i PZO-a i dalje su na raspolaganju 24 sata dnevno, kao i do sada, za potrebe medicinskih letova i zbrinjavanje odnosno prijevoz stanovnika svih otoka pa tako i otoka Visa, naglašava MORH.
Zapovijed zapovjednika HRZ i PZO-a odnosi se samo na zabranu korištenja helidroma Vis 2, koji nema potrebne dozvole Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, odnosno nadležne inspekcijske službe, navodi se.

Vis: ‘Zelena akademija’ za europsku budućnost

Prostor za zelenu politiku u Hrvatskoj postoji, ali ni jedna stranka koja u nazivu ima riječ “zeleno” ne može uspjeti, jedan je od zaključaka s netom završene Zelene akademije, međunarodne manifestacije održane po treći put na otoku Visu u organizaciji hrvatske podružnice njemačke zaklade Heinrich Böll Stiftunga (u suradnji s Green European Foundation, Open Society Foundations i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva uz podršku Europskog parlamenta).

Potonula koćarica Mali dupin

Potonula koćarica Mali dupin,  kapetan i tri člana posade spašeni i neozlijeđeni

U utorak oko 17 sKoca-Dupinati na poziciji 20-ak NM zapadno od Komiže potopila se 15-metarska komiška koćarica Dupin mali.

Prethodno je vlasnik koćarice Pjerino Ivčević alarmirao vatrogasce DVD Komiža koji su, njih 8 na čelu s Tonkom Marinkovićem Ojigom, oko 14 30 sati brodom Kalanko s vlasnikom broda Vinkom Mladineom isplovili u pomoć posadi Dupina Malog.

U brod su ukrcali 4 pumpe( dvije dubinske, leđnu i plutajuću) i agregat. Do Dupina Malog stigli su oko 15 30 sati, dva vatrogasca su se prekrcali na brod u koji je prodiralo more, te su s pumpama i agregatom uz pomoć posade koćarice pokušavali spriječiti najgore.

Kazna za talijanske krivolovce 500.000 kuna, pronađena riba i mreže s brodova se prodaju

SeTalijanski ribarinka Acalinović, sutkinja Prekršajnog suda u Visu, nakon završenog postupka kaznila je u srijedu navečer zapovjednike talijanskih ribarica Andrea Cesarano i Nuova Giovanna iz Manfredonie, Michelea Di Candia i Nicolu Castigliega novčanim kaznama po 56.700 kuna, a četvoricu preostalih članova posade (po dvojicu sa svake ribarice) novčanim kaznama od 6.700, odnosno 5.700, kuna zbog obavljanja gospodarskog ribolova pridnenom mrežom koćom bez propisane povlastice u ribolovnom moru RH, te nezakonitog boravka u Republici Hrvatskoj. Talijanskim ribarima izrečena je i zaštitna mjera protjerivanja s područja Hrvatske u trajanju od jedne godine.Na obje ribarice zatečeno je ukupno 707 kilograma miješane ribe koja će biti prodana poduzeću za trgovinu i transport ribe Conger d.o.o iz Komiže, a novac od prodaje bit će uplaćen u državni proračun.