Monthly Archives: Januar 2010

Potonula koćarica Mali dupin

Potonula koćarica Mali dupin,  kapetan i tri člana posade spašeni i neozlijeđeni

U utorak oko 17 sKoca-Dupinati na poziciji 20-ak NM zapadno od Komiže potopila se 15-metarska komiška koćarica Dupin mali.

Prethodno je vlasnik koćarice Pjerino Ivčević alarmirao vatrogasce DVD Komiža koji su, njih 8 na čelu s Tonkom Marinkovićem Ojigom, oko 14 30 sati brodom Kalanko s vlasnikom broda Vinkom Mladineom isplovili u pomoć posadi Dupina Malog.

U brod su ukrcali 4 pumpe( dvije dubinske, leđnu i plutajuću) i agregat. Do Dupina Malog stigli su oko 15 30 sati, dva vatrogasca su se prekrcali na brod u koji je prodiralo more, te su s pumpama i agregatom uz pomoć posade koćarice pokušavali spriječiti najgore.

Donacija

KOMIŽA-Donacijom dva mobilna TENS aparata grad Komiža odlučio je pomoći nastavak rada odjela fizikalne terapije u komiškoj ambulanti. «Iako se u posljednje vrijeme dosta govorilo da će otvaranjem fizikalne terapije u novom domu zdravlja u Visu, ugasiti komiška fizikalna terapija, to se neće dogoditi, i ovo je naš skromni doprinos», rekla je prigodom simbolične primopredaje komiška gradonačelnica Tonka Ivčević.
« Devetnaest godina u komiškoj ambulanti pružamo usluge fizikalne terapije za sve stanovnike otoka Visa. Ovom donacijom dosta se pomoglo, ali trebat će nam još aparata», upozorila je Nena Paić, viša fizioterapeutkinja.

Promocija knjige

KOMIŽA-U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva «Komiža» u galeriji «Boris Mardešić» održano je predstavljanje knjige novinara Joška Čelana pod naslovom «Spomenik izdaji» i podnaslovom: Nova Orjuna, prilozi za životopis Miljenka Smoje. O knjizi je govorio autor, a u prigodnom glazbenom programu nastupila je klapa «Komiža».

Bogoljub Mitraković/EPEHA

Križarski rat

ZahuKomizaktala se atmosfera u Komiži, između crkvene i gradske vlasti prekinute su sve linije, odnosi su se zategnuli, a sve zbog križa od pučiškoga kamena, visokog četiri metra, koji je župnik don Šime Vrsalović nedavno postavio na Bodu, lokaciji odvajkada poznatoj kao istezalište brodova.

Križem se don Šime usprotivio novoutvrđenim granicama lučkog područja za istezalište brodica, čime je, smatra, uzurpiran i odcijepljen dio crkvenog zemljišta, čestica površine 50-ak četvornih metara pokraj komiške crkve sv. Roka.

Nastavak agonije u ‘Vinogradaru’

Iako se očekivStečajni upraviteljalo da će se na Skupštini vjerovnika najveće viške poljodjelske tvrtke “Vinogradar” d.d. u stečaju, održane prije nekoliko dana u Splitu, naći kvalitetno rješenje za opstanak tvrtke, to se nažalost nije dogodilo. Agonija se nastavlja, a rješenja još uvijek nema na vidiku, u “Vinogradaru” je ostalo još petero radnika, ali i oni imaju ugovor o radu do 31. ožujka 2010.

Doduše, na Skupštini je nakon izvješća o radu, koje je nazočnima podnio Ivo Bućan, stečajni upravitelj, doneseno nekoliko odluka, ali one još uvijek nisu garancija da ova tvrtka u stečaju od 2002. godine, neće uskoro biti likvidirana. Među ostalim, Skupština je donijela odluku o prodaji dvaju poslovnih prostora u vlasništvu “Vinogradara”, manjeg u Visu na Kutu, površine 60 metara četvornih, i većeg u Rijeci, površine oko 160 metara četvornih.