Monthly Archives: April 2010

Šahisti ‘Visa’ protestom najavili gašenje kluba

Simboličnim podizanjem šahovskih ploča i odustajanjem od natjecanja u II. šahovskoj ligi – Jug, šahisti ‘Visa’ najavili su gašenje kluba. Protest se dogodio u petak u hotelu “Duilovo” u Splitu, i to na sam dan proslave viškog zaštitnika sv. Jurja.

Žalosna je to činjenica s obzirom na to da je klub osnovan daleke 1948. godine te pripada među najstarije šahovske klubove Hrvatske.
Razlog zbog odustajanja su, kako kažu, kontinuirani nekorektni odnosi Šahovskog saveza Splitsko-dalmatinske županije prema klubu.

Vis među deset neotkrivenih otoka iz snova

Otok Vis jedan je od deset neotkrivenih otoka iz snova, objavio je u srijedu Yahoo Travel prenoseći turistički web portal Sherman’s Travel.

– Sa svojim srednjovjekovnim naseljima, pustim plažama, starim gradinama, razbacanim maslinicima i najboljim vinogradima u Dalmaciji Vis je predodređen da postane “obvezna točka” za sunce i zabavu na Jadranu.

Krivudave ulice u dva otočna grada Visu i Komiži bogate su restoranima koji nude ukusne plodove mora u talijanskome stilu, dok kilometri pješčanih plaža, šljunčanih uvala što svjetlucaju na suncu, privlače kupače. Srebrna je prekrasna plaža prekrivena velikim ravnim stijenama i oblucima koji na suncu izgledaju kao da su od srebra te je svakako jedna od najljepših – stoji u opisu Visa, uz dodatak kako je Vis od Splita udaljen samo dva sata.

Osim toga, napominje se kako Vis u smještajnoj ponudi ima tek tri skromna hotela, ali da posjetitelji mogu unajmiti apartmane i vile.

 

VIŠANI SLAVE Od ‘Praha’ do defilea motora

Nizom kulturno-zabavno-sportskih manifestacija Višani ovoga tjedna obilježavaju Dan grada Visa i blagdan svetog Jurja.

Program počinje u utorak u Hrvatskom domu kazališnom premijerom “Prah” prema istoimenoj noveli Ranka Marinkovića, u režiji Aleksandra Cvjetkovića i u izvedbi viškoga amaterskoga kazališta “Ranko Marinković”.

U srijedu, s početkom u 17 sati, najmlađi Višani u dječjem vrtiću priređuju izložbu svojih radova pod nazivom “Moj grad”. Četvrtak poslijepodne rezerviran je za ulične utrke viških i komiških osnovaca na Ravnici Matice hrvatske, a nakon dodjela nagrada najuspješnijima, članovi sportskog biciklističkoga kluba “Arcicija” na istome mjestu organiziraju “Free ride dual race”.

Dokumentarci na viškoj pustoj hridi

Tko god je ikad gledao film u nekom zatvorenom kinu na otoku, zna kako to može biti jedinstveno iskustvo. Skoro doslovno, jer nerijetko bi to bila prilika da negdje budete baš sami. Govorimo u prošlom vremenu, jer toga više nema.

Odnosno, gotovo nema. Revija stvarnog filma, festival dokumentaraca s Visa, ove će se godine održati baš u takvoj dvorani – kinu Hrid. Od 19. do 21. ožujka, viška Revija obilježit će svoju drugu etapu u kinodvorani, koja se, kao i svaka otočna, naziva zimskom.

Otočna ekskluziva

Ove su dvorane bile opcija B s obzirom na ljetno kino, kojoj se pribjegavalo samo kad bi iznenadila kiša, a zimi ako imate pet godina pa vas nona vodi na jutarnju matineju iz Disneyjeva repertoara. Ali rekli smo, tako je bilo nekad.

Danas, zimsko kino na otoku je ekskluziva o kojoj kontinent ima blijedu ideju. A viška Udruga Pokrok dobila je na korištenje jednu takvu, zajedno s duhovima posljednjih kinoposjetitelja, ako je suditi po anatomskim mrljama na zidu dvorane.