Category Archives: Gospodarstvo

Vis više neće imati problema u opskrbi vodom

voda1Stanovnici otoka Visa s velikim su zadovoljstvom dočekali vijesti da su “Hrvatske vode” odobrile dodatnih 4,5 milijuna kuna za početak radova na vodocrpilištu Korita, gdje su u tijeku zamjene svih crpki i radovi na bunarima. Riječ je o nastavku radova započetih 2012. godine, kad su “Hrvatske vode” investirale u vodoopskrbni sustav otoka Visa nešto više od 10 milijuna kuna, a Županija 200 tisuća kuna.

Tim je novcem, nakon rekonstrukcije i sanacije, stavljena u funkciju crpna stanica Pizdica, čime se ostvarila mogućnost crpljenja dodatnih sedam litara vode u sekundi u cjelokupni sustav, a otočne vodospreme Smokova, Stupišće, Milna, Podhumlje, Podstražje i Rukavac opremljene su mjernom opremom i opskrbljene energijom iz obnovljivih izvora, te uključene u sustav daljinskog nadzora i upravljanja.

Samo jedno od 123 ulja na Visu nije ekstra djevičansko

sreckoAnalizirajući proteklu maslinarsku sezonu, tijekom koje je na otoku Visu obrano oko 360 tona maslina, te prerađeno oko 54 tone maslinova ulja, članovi Upravnog odbora Udruge maslinara i uljara otoka Visa zaključili su da je bila iznimno dobra i teško ponovljiva.

Sukladno dogovoru Udruge i PZ-a Podšpilje, Jurica Fadić, stručni savjetnik poljoprivredno-savjetodavne službe za Splitsko-dalmatinsku županiju, obavio je, na zahtjev viških maslinara, analizu maslinova ulja. Napravljene su 123 analize (66 analiza slobodnih maslinovih kiselina i 57 analiza peroksida).

U blizini sela Žena Glava gradit će se elektrana

zglavaOtkako je Grad Vis 2010. godine donio Prostorni plan uređenja grada Visa, zagrebački Končar-obnovljivi izvori d.o.o. razvija projekt izgradnje fotonaponske elektrane na području grada Visa. O suradnji s Končarom viški gradonačelnik Ivo Radica kaže:

– Već treću godinu imamo kontakte s Končarom, a jedna od prvih zadaća vezanih uz ovaj projekt bila je pronaći kvalitetnu lokaciju. Prvo se kao moguća lokacija buduće elektrane spominjalo područje na brdu Sveti Andrija, međutim, zbog prevelikog broja privatnih čestica zemljišta, morali smo odustati od te lokacije jer bi nam rješavanje istih oduzelo previše vremena, pa se pristupilo traženju nove. I napokon smo se odlučili za lokaciju u blizini sela Žena Glava, u srcu otoka Visa, na predjelu Griževa glavica.

Vis: sanira se i širi dio obale na Kutu

kutNa području Kuta u viškoj uvali odvijaju se radovi na sanaciji i proširenju dijela obale koje, temeljem provedenog natječaja, izvode djelatnici splitske tvrtke “Akropolis” d.o.o. Radove u vrijednosti od tri milijuna kuna financira gradska tvrtka “Issa Adria Nautika”, društvo s ograničenom odgovornošću za pružanje usluga u nautičkom turizmu, uzevši, uz jamstvo Grada Visa, kredit kod HBOR-a.

Realizacijom ovog projekta obalna linija na Kutu će se izmaknuti od već postojeće za 15 metara prema moru, u ukupnoj duljini od 84 metra.

Gradonačelnica: Na Visu više neće biti redukcija vode

„Na ovodatoku Visu više neće biti redukcija vode”, kazala je komiška gradonačelnica Tonka Ivčević, koja je u nazočnost viškog gradonačelnika Ive Radice, djelatnika otočne tvrtke “Vododvod i odvodnja otoka Visa” d.d., na čelu s direktoricom Slavicom Dražić, djelatnika izvođača radova splitske tvrtke “Pomak” d.o.o. i građana otoka Visa svečano pustila u rad vodocrpilište Pizdica.

Radovi na sanaciji ovog vodocrpilišta koje nije bilo u funkciji tri godine trajali su nepuna tri mjeseca, za što je utrošeno 2,8 milijuna kuna i od sada otok Vis ima dodatnih 6 litara vode u sekundi, time i određenu zalihu vode značajnu za cijeli otok.

Proširena cesta Vis – Komiža asfaltirat će se dva tjedna

znakU sklopu rekonstrukcije županijske ceste Vis-Komiža, duge 10 kilometara, gotovi su radovi čišćenja postojećih rigola za odvodnju, čišćenja nanosa s postojećeg asfaltnog kolnika te proširenje kolnika. Prva etapa radova tako je privedena kraju, a izvođač radova, “Poduzeće za ceste Split” danas planira početi s drugom etapom, radovima asfaltiranja izravnavajućeg i završnog sloja asfalta.

Prema gradilišnoj dinamici, na Vis će svakodnevno trajektima riječke “Jadrolinije” pristizati po 400 tona asfalta, a asfaltiranje će potrajati dva tjedna. Riječ je o cesti izgrađenoj još daleke 1984. godine koja je tijekom godina na pojedinim dionicama više nalik na makadamsku nego na asfaltiranu cestu.

Vis će zračnu luku graditi na mjestu savezničke iz 1944.

Uavionz logističku potporu udruge “Palagruza”, a u nazočnosti predstavnika Hrvatske udruge inženjera i tehničara za osiguravanje plovidbe zrakoplova, viškog aerokluba “Cumulus”, komiške gradonačelnice Tonke Ivčević i zainteresiranih građana, u komiškoj galeriji “Mardešić” održana je radionica na temu “Revitalizacija aerodroma Vis”.

O povijesti i budućnosti viškog aerodroma te o obnovi zračne luke na istome mjestu gdje se u Drugom svjetskom ratu nalazio saveznički aerodrom u Velom polju, govorio je Roman Cvek, član opatijskog aerokluba “Cumulus”, istaknuvši prednosti koje bi lokalna zajednica dobila realizacijom tog projekta (veći broj turističkih noćenja, bolja prometna povezanost, promocija otoka itd.).

Vis: za dogradnju vrtića deset milijuna kuna

vrticTemeljem odluke Branka Grčića, potpredsjednika Vlade RH i ministra regionalnog razvoja i i fondova EU-a, gradonačelnik grada Visa Ivo Radica potpisao je ugovor o sufinanciranju projekta dogradnje i nadogradnje dječjeg vrtića „Vis“ i izgradnje jaslica. Ugovorom koji je prethodno potpisao ministar Grčić predviđeno je da ovaj važan projekt za grad Vis zajednički financiraju Ministarstvo regionalnog razvoja sa 8,75 milijuna kuna i grad Vis sa 1,25 milijuna kuna.

Dok bude trajala dogradnja i nadogradnja vrtića, zahvaljući razumijevanju čelnika Doma zdravlja SD županije, najmlađi Višani i petero zaposlenih privremeno će biti smješteni u prostoru viškog Doma zdravlja koji više-manje zjapi prazan.

Otvoren Vern-ov Međunarodni sveučilišni centar

vernU nazočnosti Luke Brčića, dožupana Splitsko-dalmatinske županije, predstavnika lokalnih vlasti Visa i Komiže, građana Visa, te studenata i profesora u zgradi nekadašnje osnovne škole izgrađene daleke 1901.godine u gradu Visu svečano je obilježen početak rada Međunarodnog sveučilišnog centra VERN-Vis.

Realizacija ovog projekta rezultat je uspješne suradnje grada Visa i Veleučilišta VERN’, i dio je VERN'ovog projekta “Otočka inicijativa” koji je usmjeren revitalizaciji hrvatskih otoka, te predstavlja jednu od mogućih smjernica za održivi razvoj otoka.