Kolaps na škoju: JPK Komiža HEP-u i Hrvatskim vodama duguje 6 milijuna kuna

Jjkp-komizaavnom komunalnom poduzeću “Komiža”, koje još uvijek skrbi o vodoopskrbi otoka Visa, nakon opomene zbog višemilijunskih nepodmirenih računa za potrošenu električnu energiju, HEP je, za početak, isključio struju u uredima tvrtke i u mehaničkoj radionici.

Riječ je o ozbiljnom upozorenju HEP-a, jer bi sljedeći za isključivanje mogli biti upravo najveći potrošači električne energije u JKP-u, električne crpke koje iz velikih dubina dopremaju vodu do vodosprema, što bi dovelo do prestanka opskrbe otoka Visa pitkom vodom.

Unatoč prirodnim rezervama, “proizvodnja” vode uz korištenje električne energije, kažu u komiškoj tvrtki, na otoku Visu osjetno je skuplja nego na kopnu, a njezina cijena je tek na razini cijena vode na kopnu ili čak ispod cijene na većini otoka koji vodu dobivaju s kopna.Prethodno je u listopadu ove godine na adresu JKP-a Komiža stigla prva “čestitka”, rješenje o ovrsi kojim se komiškoj tvrtki nalaže da Hrvatskim vodama na ime neplaćene naknade za korištenje voda plati dug od 1.705.371,87 kuna, tako da JKP Komiža s PDV-om i kamatama HEP-u i Hrvatskim vodama u ovom trenutku duguje nešto manje od šest milijuna kuna, a za dio utrošene električne energije vodi se i nekoliko sudskih sporova.

Kako platiti dugove, ne zna nitko, ali ono što se zna jest da novca za to nema ni JKP, a ni gradovi Komiža i Vis skupa.

Članovi Upravnog odbora JKP-a Komiža, na čelu s predsjednikom Vickom Mardešićem, na sve se strane obraćaju za pomoć. Lokalne vlasti na otoku od devedesetih, od cijepanja tadašnje općine Vis, nisu do kraja uredile međusobne vlasničke odnose niti podijelile zajedničku imovinu.

Upravo zbog neusklađenosti poslovanja sa zakonskim propisima i neuredne registracije, JKP Komiža je u fazi preustroja koji bi trebao potrajati do 1. siječnja 2010., do kada bi dio tvrtke, i to Radna jedinica Vodovod i odvodnja, postala dijelom zajedničke otočne tvrtke “Vodovod i odvodnja otoka Visa”, osnovane ove godine, i to poslije višegodišnjeg natezanja na relaciji Vis – Komiža.

Preostali djelatnici u dosadašnjim radnim jedinicama (prijevoz putnika, čistoća, pogrebne usluge i kinousluge) nastavit će poslovati pod Nautičkim centrom Komiža, tvrtkom u stopostotnom vlasništvu Grada Komiže, koja je već registrirana za obavljanje tih poslova.

Zasad svi zaposleni u JKP-u Komiža redovito primaju plaću, a JKP, prema odluci Upravnog vijeća, pozajmicom osigurava plaću i novoizabranoj direktorici “Vodovoda i odvodnje otoka Visa”.

Bogoljub Mitraković / epeha,03.12.2009.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*