Križarski rat

ZahuKomizaktala se atmosfera u Komiži, između crkvene i gradske vlasti prekinute su sve linije, odnosi su se zategnuli, a sve zbog križa od pučiškoga kamena, visokog četiri metra, koji je župnik don Šime Vrsalović nedavno postavio na Bodu, lokaciji odvajkada poznatoj kao istezalište brodova.

Križem se don Šime usprotivio novoutvrđenim granicama lučkog područja za istezalište brodica, čime je, smatra, uzurpiran i odcijepljen dio crkvenog zemljišta, čestica površine 50-ak četvornih metara pokraj komiške crkve sv. Roka.

Kako bi, tvrdi, od grube gradske krađe zaštitio dio otuđenog crkvenog  zemljišta, don Šime je tek nekoliko metara od prvih brodica utisnuo poveliki križ, zavjetni dar jednog zagrebačkog liječnika, za koji je dulje vrijeme tražena lokacija na otoku.

A u zaštiti križa od svih kojima smeta spreman je, kaže, obratiti se Vatikanu, biskupima, Katoličkoj novinskoj agenciji, crkvenim radijskim postajama…

‘Lažu da je to njihova zemlja’

− Ma, samo ako zatreba, glasno ću svima reć da komunisti ruše križ, pa nek in bude na diku. Ako in već toliko smeta kad prođu pored njega, nek zatvore oči. Tuđe nećemo, a svoje ne damo, davno je to i Tito rekao, e, a tako ću se i ja ponašat. Lažu da je to njihova zemlja. Na sjednici Gradskog vijeća rekli su da je ta čestica društveno vlasništvo na kojem je župa sv. Nikole samo u posjedu. Nema više društvenog vlasništva. To je oduvik bilo od Crkve, u vlastovnici lipo stoji da je uknjiženo na ime crkve sv. Roka u Komiži – ogorčen je don Šime, tvrdeći i da je križ, i to baš na tome mjestu, podignuo u čast Aleksandra III., pape koji je jednom davno posjetio Komižu.

Sime Vrsalovic

Karta kanta, kaže don Šime, ljuteći se i zbog činjenice da gradski vijećnici nisu uočili da je spornu česticu očistio od povelikih nakupina smeća. A upravo je zbog uređenja komiških crkava i njihova okoliša od Grada 2007. godine dobio Povelju za životno djelo.

Pita se i kome smeta to što je, uz park, naumio urediti i drugi dio župske čestice s Boca, nervirajući se što mu se tri godine, kaže, iza leđa radilo na cijepanju i otimačini crkvene zemlje.

Ometa projekt Ribarske luke

– Ovo je neokomunizam, neostaljinizam i neoboljševizam, eto šta je. Nikome ja ne smetan, tu može proć i koća i trajekt, prolaze i ljudi ceston, rade ribari, istežu i popravljaju brodove, nikoga nismo smetali. Ali ne, njima smeta križ kojeg su tili strpat gore u Hum. Besramno su išli odcijepit dio našeg vlasništva, naručili nike elaborate, i da me niko ništa ni pita, stavili župu pred svršen čin. Ali nakon naše žalbe poništeno im je katastarsko rješenje i sve se vratilo na postupak. Eto in ga na, zahuktala se njihova partija, ali meni je savjest mirna. Reka san svoje, crkvena se parcela uređuje, križ tu ponosito stoji, a ja uvodin silenzio stampa – kaže don Šime.

Komiška gradonačelnica Tonka Ivčević demantira kako Grad ima nešto protiv križa, podastirući i vlasnički list po kojemu je sporna čestica u društvenom vlasništvu, dok Crkvi pripada pravo korištenja.

Gradonačelnica

Drži i da don Šime svojim ponašanjem otežava predviđeni projekt utemeljenja ribarske luke, što će se pokazati kao problem s dolaskom većih brodova na istezalište.

− Ma nikome ne smeta što je tu postavljen križ, nego način na koji je postavljen, a da se nije zatražilo mišljenje Grada i splitskih konzervatora. Gotovo da je postavljen preko noći. Tu će se graditi ribarska luka i sada, kad je postupak već pri kraju, počnu ovakvi problemi. Najgore od svega jest to što sa župnikom ne uspijevamo mirno porazgovarati, pa taj se križ mogao staviti i kasnije, urediti park, kad sve već bude gotovo. Premda držim da je za križ bilo i boljih lokacija u gradu, na nekom brdu, Humu ili Sv. Blažu, gdje bi se mogao vidjeti iz svih krajeva Komiže – kaže gradonačelnica Ivčević.

23.01.2010, Tanja Šimundić Bendić i Bogoljub Mitraković / epeha

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*