Dokumentarci na viškoj pustoj hridi

Tko god je ikad gledao film u nekom zatvorenom kinu na otoku, zna kako to može biti jedinstveno iskustvo. Skoro doslovno, jer nerijetko bi to bila prilika da negdje budete baš sami. Govorimo u prošlom vremenu, jer toga više nema.

Odnosno, gotovo nema. Revija stvarnog filma, festival dokumentaraca s Visa, ove će se godine održati baš u takvoj dvorani – kinu Hrid. Od 19. do 21. ožujka, viška Revija obilježit će svoju drugu etapu u kinodvorani, koja se, kao i svaka otočna, naziva zimskom.

Otočna ekskluziva

Ove su dvorane bile opcija B s obzirom na ljetno kino, kojoj se pribjegavalo samo kad bi iznenadila kiša, a zimi ako imate pet godina pa vas nona vodi na jutarnju matineju iz Disneyjeva repertoara. Ali rekli smo, tako je bilo nekad.

Danas, zimsko kino na otoku je ekskluziva o kojoj kontinent ima blijedu ideju. A viška Udruga Pokrok dobila je na korištenje jednu takvu, zajedno s duhovima posljednjih kinoposjetitelja, ako je suditi po anatomskim mrljama na zidu dvorane.

U ovome ambijentu iz sredine šezdesetih godina, u zadnja tri dana zime prikazat će se recentna dokumentarna produkcija koju je Višanima dobrim dijelom osigurala suradnja s festivalom dokumentarnog filma o ljudskim pravima – Oneworld iz Praga, čiji je direktor Igor Blažević ujedno i ovogodišnji selektor filmova viške Revije.

Dobro vino

Na programu je deset filmova koji pokrivaju meridijane od Brazila do Hrvatske (Goran Dević, “Tri”) – “Japan, priča o ljubavi i mržnji”, “Jedno selo, jedan čovjek”, “Zato što smo rođeni”, “Iggy pop – pohota za životom”, “FelaKuti – muzika je oružje”, “Namami vraga u pakao”, “Glasajte za mene”, “Tri”, “Theramin SEnD elektronična odiseja”, “Ispod razine mora”), a i koncert benda Zoster (subota, 20. 3.) iz Mostara, koja je višku publiku oduševila i prošlog ljeta.

Višani, dakle, ne garantiraju toliko “red carpet” koliko dobre filmove, spizu i odlično vino. Za izvanotočne goste i jeftin smještaj. Kako kaže Silvia Siminiatti, koja sve to vodi, “ako neko hoće za vikend posjetiti neki drugi planet, Vis mu je na samo dva sata vožnje… ili sat ako je bonaca”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*