Vis jači od žeđi: Pizdice i Korita rješavaju probleme

kopAko ne bude izvanrednih okolnosti, kako sada stvari stoje, na otoku Visu ovoga ljeta neće biti redukcija vode. Svjedoci smo brojnih problema s opskrbom vodom, ali mi ih, hvala Bogu, nemamo. Na otoku Visu vode ima dovoljno − kazala je Slavica Dražić, direktorica zajedničke otočne tvrtke “Vodovod i odvodnja otoka Visa” d.d.

– Zahvaljujući tomu što smo u protekle dvije godine proveli javnu nabavu, potpisali okvirni sporazum te prikupili potrebnu dokumentaciju i riješili imovinsko-pravne odnose, kandidirali smo dva projekta i ovih smo dana u Zagrebu s direktorom “Hrvatskih voda” potpisali dva ugovora o sufinanciranju vodnih građevina na otoku Visu u vrijednosti od gotovo 10 milijuna kuna. Hrvatske vode ulažu 90 posto iznosa, a 10 posto Županija i naša tvrtka “Vodovod i odvodnja otoka Visa”.

Sanacija postrojenja

– Prvi ugovor odnosi se na sanaciju vodocrpilišta Pizdica u Komiži, koje već treću godinu nije u funkciji i koje bi nam, unatoč sadašnjoj povoljnoj situaciji kad je o vodoopskrbi riječ, sa svojih šest litara u sekundi puno značilo. Oprema je tamo stara skoro pola stoljeća, pa nismo mogli ishoditi sve potrebne suglasnosti i ateste. Stoga planiramo zamijeniti stare motore i crpke, a nakon sanacije ćemo imati određenu zalihu vode, što je važno za cijeli otok.

– Radit će se i na daljinskom upravljanju i kontroli sustava, i kad Pizdica bude umrežena, iz centra upravljanja u glavnom otočnom vodocrpilištu Korita, gdje se nalazi pet bunara, moći ćemo upravljati cijelim otočnim vodovodom. U sklopu vodocrpilišta Pizdica nalazi se i dotrajala trafostanica, u koju će HEP uložiti 200 tisuća kuna kako bi se zamijenio visokonaponski kabel.

Drugim ugovorom, “teškim” oko 6,5 milijuna kuna, predviđeni su radovi u glavnom otočnom vodocrpilištu Korita, gdje će se na svih pet bunara promijeniti crpke i uključiti ih u sustav daljinskog upravljanja u koji smo još prije dvije godine počeli uključivati vodospreme (na otoku ih ima 17), u što je dosad uloženo oko četiri milijuna kuna.

– Tim ćemo novcem zaokružiti priču, a ako nešto preostane, to ćemo uložiti u sanaciju postrojenja unutar vodocrpilišta u Koritima. Vis je otok koji ima svoju vodu, koju dva puta prepumpavamo. Voda se električnim crpkama crpi s dubine od 150 do 170 metara i onda se diže na Velju glavu, a odatle slobodnim padom stiže do potrošača diljem otoka. Veliki nam je trošak električna energija i u slučaju njezina prekida ostajemo bez vode, a ovim je projektom predviđeno nabavljanje baterija i akumulatora koji će poslužiti kao rezervno napajanje. Rok za završetak ovih radova je kraj 2012. godine − rekla je Dražić.

Bogoljub Mitraković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*