U blizini sela Žena Glava gradit će se elektrana

zglavaOtkako je Grad Vis 2010. godine donio Prostorni plan uređenja grada Visa, zagrebački Končar-obnovljivi izvori d.o.o. razvija projekt izgradnje fotonaponske elektrane na području grada Visa. O suradnji s Končarom viški gradonačelnik Ivo Radica kaže:

– Već treću godinu imamo kontakte s Končarom, a jedna od prvih zadaća vezanih uz ovaj projekt bila je pronaći kvalitetnu lokaciju. Prvo se kao moguća lokacija buduće elektrane spominjalo područje na brdu Sveti Andrija, međutim, zbog prevelikog broja privatnih čestica zemljišta, morali smo odustati od te lokacije jer bi nam rješavanje istih oduzelo previše vremena, pa se pristupilo traženju nove. I napokon smo se odlučili za lokaciju u blizini sela Žena Glava, u srcu otoka Visa, na predjelu Griževa glavica.

Uz to što zadovoljava sve uvjete, za razliku od prve lokacije, na ovoj je zemljište (površine oko 50 tisuća metara četvornih) u 100-postotnom državnom vlasništvu.

Mi smo tu lokaciju predložili u sklopu Izmjena i dopuna Prostornog plana Splitsko-dalmatinske županije i očekujemo da će u Županiji uskoro prihvatiti naše prijedloge. Nakon usvajanja ovih izmjena i dopuna, ići će se, uvjeren je Radica, u daljnju potrebnu proceduru za realizaciju ovog iznimno važnog projekta za grad i otok Vis.

Predviđena snaga fotonaponske elektrane na otoku Visu je 3 MW (megavata). Usporedbe radi, cijeli otok Vis tijekom špice turističke sezone ima maksimalno opterećenje od 3,5 MW. Izgradnjom fotonaponske elektrane otok Vis bi, uz svoje izvore pitke vode, postao “neovisniji” u opskrbi električnom energijom, s obzirom da bi se dio energije proizvodio i na otoku, što za sada nije slučaj. Naime, električna energija podmorskim kabelom dolazi s otoka Hvara.

Bogoljub Mitraković

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*