Samo jedno od 123 ulja na Visu nije ekstra djevičansko

sreckoAnalizirajući proteklu maslinarsku sezonu, tijekom koje je na otoku Visu obrano oko 360 tona maslina, te prerađeno oko 54 tone maslinova ulja, članovi Upravnog odbora Udruge maslinara i uljara otoka Visa zaključili su da je bila iznimno dobra i teško ponovljiva.

Sukladno dogovoru Udruge i PZ-a Podšpilje, Jurica Fadić, stručni savjetnik poljoprivredno-savjetodavne službe za Splitsko-dalmatinsku županiju, obavio je, na zahtjev viških maslinara, analizu maslinova ulja. Napravljene su 123 analize (66 analiza slobodnih maslinovih kiselina i 57 analiza peroksida).

Rezultati su izvanredni jer su sve analize, osim jedne na peroksid, pokazale kako je riječ o ekstra djevičanskom maslinovu ulju. Kako je berba išla kraju, rezultati su pokazivali povećanje slobodnih masnih kiselina (SMK) i peroksida, što se i očekivalo.

Da je aparat za analizu SMK i peroksida koji je Udruga nabavila kvalitetan i da je Fadić kvalitetno obavio analizu, pokazuje i činjenica da su se rezultati analize maslinova ulja, koje je Fadić uradio, podudarali s onima koji su izvršeni u Zavodu za javno zdravstvo.

Srećko Roki, direktor PZ-a Podšpilje u čijem sklopu radi jedina uljara na otoku i gdje se preradi najveći dio ubranih maslina na otoku, informirao je članove Upravnog odbora Udruge kako zadruga u Podšpilju ove godine planira restauraciju separatora i centrifuga.

Konstatirano je da je tehnološki postupak takav da uljara ne utječe na randman ulja i da se jedino mora voditi računa o miješanju mase, koje mora trajati 20 minuta.

Za ovu sezonu, rekao je Roki, pokušat će dobiti certifikat uljare kao ekološke, a da bi uljara dobila ekološki certifikat, potrebno je razriješiti i problem odlaganja komine. S obzirom da prostornim planovima gradova Komiže i Visa nije regulirano zbrinjavanje komine i otpadnih voda, predstavnici Udruge i PZ-a o tome će razgovarati s predstavnicima lokalnih samouprava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*