Daily Archives: 5. Decembra 2009.

Od regate do nagrada – Dan grada Komiže

Otvaranjem izložbe grafika i mozaika u Gradskoj čitaonici pod nazivom “Mitovi i legende otoka Visa”, nastalih suradnjom učenika OŠ Komiža i SŠ “Antun Matijašević Karamaneo” iz Visa s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Komiže, započeo je ovogodišnji, petodnevni program proslave Dana grada, blagdana sv. Nikole.

Program je nastavljen startom iz Splita sudionika osme po redu Regate sv. Nikole za samce, te prigodnom priredbom komiških osnovaca u dvorani Spomen-doma. Ovoga petka najmlađi Komižani dočekat će sv. Nikolu u dječjem vrtiću, a u galeriji “Boris Mardešić” bit će promovirana knjiga Anele Borčić “Garbin, zao vjetar”.

U večernjem terminu u dvorani Spomen-doma, na klapskom koncertu, nastupit će “domaće snage” – ženska klapa “Gusarica”, viška otočna klapa “Liket”, komiška klapa “Koluna”, te mandolinski zbor “Mareta” iz Visa.

Uređuje se planinarska kuća na Visu

Ovih dana četrSv. Andrijadesetak članova Hrvatskoga planinarskog društva “Hum” počelo je uređenje planinarske kuće u bivšem vojnom objektu smještenom na brdu Sv. Andrija (267 m), inače u vlasništvu Grada Visa.

Prethodno su u ime grada Visa i HPD-a “Hum” gradonačelnik Ivo Radica i Željko Arnautović, predsjednik društva, potpisali ugovor o uporabi ovoga gradskog prostora na deset godina uz simboličnu naknadu od deset kuna mjesečno. Inače, ove su godine članovi HPD-a “Hum” vlastitim sredstvima izgradili prvi vidikovac na otoku Visu, na najvišem brdu Hum (587 m).

Uz vlastita financijska sredstva viškim planinarima pomoć je pružio GSS, s kojim imaju odličnu suradnju. Prema riječima Željka Arnautovića, viška planinarska kuća trebala bi biti u funkciji već do kraja siječnja 2010.

Vis: Leo Lemešić pobjednik osme regate Sv. Nikole

Leo LemKomižaešić (Bare, JK Labud) pobjednik je osme po redu regate Sv. Nikola za samce koju je organizirao JK Mornar iz Splita uz pomoć grada Komiže.

U četvrtak u 10 sati ispred splitske luke startalo je sedam krstaša na skraćenoj ruti dugoj 86 nautičkih milja. Dan prije starta, zbog najave lošeg vremena, regatni je odbor iz sigurnosnih razloga najavljenu rutu Split-Blitvenica-Palagruža-Komiža u duljini od 160 NM promijenio i skratio na 87 NM, te se jedrilo na novoj ruti Split – Blitvenica – Barjaci (vanjska strana otoka) – Komiža.

Zanimljivo je da je zbog nepovoljnih meteo uvjeta, od dosad osam održanih regata, samo na dvije jedreno na punoj ruti, preko Palagruže.

Kolaps na škoju: JPK Komiža HEP-u i Hrvatskim vodama duguje 6 milijuna kuna

Jjkp-komizaavnom komunalnom poduzeću “Komiža”, koje još uvijek skrbi o vodoopskrbi otoka Visa, nakon opomene zbog višemilijunskih nepodmirenih računa za potrošenu električnu energiju, HEP je, za početak, isključio struju u uredima tvrtke i u mehaničkoj radionici.

Riječ je o ozbiljnom upozorenju HEP-a, jer bi sljedeći za isključivanje mogli biti upravo najveći potrošači električne energije u JKP-u, električne crpke koje iz velikih dubina dopremaju vodu do vodosprema, što bi dovelo do prestanka opskrbe otoka Visa pitkom vodom.

Unatoč prirodnim rezervama, “proizvodnja” vode uz korištenje električne energije, kažu u komiškoj tvrtki, na otoku Visu osjetno je skuplja nego na kopnu, a njezina cijena je tek na razini cijena vode na kopnu ili čak ispod cijene na većini otoka koji vodu dobivaju s kopna.